top of page

Als we elkaar vasthouden,
valt er niemand

In deze vierdelige serie blikken we terug op bijzondere verhalen uit eerdere seizoenen, om te eindigen met een splinternieuw portret. De rode draad in de serie is het belang van een helpende hand, van iemand die je bijstaat als het leven zwaar is. En daarom noemen we deze serie: 'Als we elkaar vasthouden, valt er niemand'.
 

Radio Einstein is een initiatief van Stut Theater en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Plan Einstein.

Radio Einstein is een initiatief van Stut Theater en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Plan Einstein.
 

#4 Supreme

In aflevering 4 hoor je Supreme. Hij vluchtte uit Nigeria, omdat hij daar geen perspectief had en zich niet veilig voelde. Hij reist naar Libië, maar daar is het niet veel beter. Een opblaasboot, vriendschap, en zijn Christelijke geloof brengen hem uiteindelijk via Europa naar Nederland. Hij wordt hier opgevangen door kerken en voelt eindelijk rust, al weet hij nog niet of hij mag blijven.

 

Wat Supreme vooral op de been houdt en ervoor zorgt dat hij uitdagingen kan overwinnen, is muziek. "Zonder muziek is er niets."

Vandaag luisteren we naar een portret uit 2019, uit de aflevering 'buurtbewoners'. Dit verhaal gaat over de Guinese jongens Moussa en Conde én over buurtgenoot Jan, die de jongens vrijwillig helpt met hun Nederlands. Ze raken steeds meer gehecht aan elkaar, maar dan krijgen de jongens te horen dat ze Nederland moeten verlaten.

 

Zowel de jongens als Jan krijgen te maken met de onverbiddelijkheid van het systeem: “Ze zijn hartstikke jong. En ze zijn overgeleverd aan wetten die keihard zijn. Ze gaan terug naar helemaal niets. Dat kan ik niet verkroppen, dat dat zo moet zijn.”

#3 MOHAMMED EN HUSSEIN

#2 MOUSSA, CONDE en Jan

In deze aflevering luister je naar een dubbelportret van een jaar geleden, over een bijzondere vriendschap. Als Mohammed besluit te vluchten uit een door oorlog geteisterd Jemen droomt hij van een veilig land waar hij een nieuw leven kan opbouwen.

 

Dat land wordt Nederland, waar hij alles heeft wat zijn hart begeert: een verblijfsvergunning, een eigen huis en na verloop van tijd zelfs zijn vrouw en kinderen. Maar dan realiseert hij zich dat er iets ontbreekt: zijn dierbare vriend Hussein.

#1 SALEEM

In deze aflevering hoor je een portret uit 2019, uit de aflevering 'werk'. Dit is het verhaal van Saleem, die in zijn eentje vanuit Afghanistan naar Nederland kwam en hier dankzij een Afghaanse familie een nieuw leven opbouwde.

“Ik heb tijden gehad dat ik dacht: ik bereik niks hier. Want ik kreeg telkens brieven van de IND dat ik Nederland moest verlaten. Dan word je echt gek. Maar toen heb ik de familie Alizadah ontmoet.”

bottom of page