top of page

Het cadeau voor Lubna

Iris van Peppen is een van de kunstenaars die we hebben gevraagd om een portret te maken van en voor een (ex)-bewoner van het azc en dat alleen op basis van audiofragmenten. Een opdracht die is al niet eenvoudig is, maar hier komt ook nog de discipline van Iris bij kijken: dans... Hoe dans je een portret? 

De ontvanger is in deze aflevering Lubna uit Pakistan. Zij is 37 jaar en via Duitsland met haar man naar Nederland gekomen. Lubna had nog best geluk. Als kind mocht ze naar school en naar de universiteit, omdat haar moeder dat heel belangrijk vond. Ze studeerde af in de economie. Alleen kreeg ze geen baan. Maar nog erger: ze had het 'verkeerde' geloof. Een geloof dat bij wet was verboden in Pakistan. Zelfs voor een groet die ernaar verwijst zou je al in de gevangenis kunnen belanden. Samen met haar man vluchtte ze naar Duitsland, maar dat bleek maar tijdelijk te zijn ...

 

Iris maakt een indrukwekkende dans, compleet met geluiden en materialen. Ze leeft de dans, ze danst naar het hart van Lubna. Lubna die ontroerd is omdat iemand zoveel moeite voor haar doet. En dat het best een moeilijke opdracht was, hoor je in het proces van Iris. Het resultaat zie je hieronder.

Meer over Iris van Peppen

luister hier naar de podcast

iris en Lubna

bottom of page