top of page

Het cadeau voor Zahraa

In deze aflevering maakt beeldend kunstenaar Anne Meijer een portret van en voor Zahraa uit Irak. Vlak voor de overhandiging van Het Cadeau is Zahraa 19 geworden. Ze vluchtte op haar elfde met haar familie naar Nederland. Weg uit een wijk in haar stad, die er op de kaart ‘doorsnee’ uitziet, maar die gekleurd werd met explosies, verkrachtingen en geweld. 

Zahraa was elke dag bang dat haar vader niet terug zou komen uit zijn werk. De rust die het gezin in Nederland hoopte te vinden, blijft uit. Ze verhuizen in 8 jaar 14 keer van azc naar azc. Met vrijwel nooit privacy of een eigen kamer. En met angsten en trauma’s.

Toch is Zahraa enorm sterk. Ze vertelt over wat ze graag wil voor de andere jonge vluchtelingen. Voor hen wil ze wel terugdenken aan haar verleden. Dat doet ze in diverse media. Niet voor zichzelf, maar om aandacht te vragen voor deze groep jonge mensen die nog weleens vergeten worden of niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. En ze wil vooral dat hen nooit gebeurt wat haar wél is overkomen.


Anne is onder de indruk van Zahraa’s verhaal. Ze luistert vol aandacht naar de audiofragmenten van Zahraa. En ze bouwt uit verschillende beeldlagen een ‘nieuw meisje’ op. Dat meisje raakt Zahraa diep in het hart, zodra het zich in fases aan haar openbaart. En dat vooral omdat Anne alles heeft onthouden wat ze heeft gezegd. Dat er oprecht naar haar is geluisterd.

Meer informatie over Anne Meijer

luister hier naar de podcast

Anne EN ZAHRAA

bottom of page